Categories
Diari de bord OK

Noah Sealth pel Blog Action Day


Única foto coneguda del cap indi
Noah Sealth, presa els 1860s

El cap pellroja Ts’ial-la-kum, també conegut com a Cap Seattle (o Seathl o See-ahth o Noah Sealth) (circa 1786 – 7 de juny de 1888) va ser el líder de les tribus Amerindies Suquamish i Duwamish en el que ara es coneix com l’estat de Washington dels EUA. Segurament el més conegut d’ell va ser un parlament adreçat al que llavors era el primer Governador Territorial de la zona, Isaac I. Stevens. D’aquest parlament no n’existeix una transcripció exacta, tot el que se’n coneix són versions fetes a partir de notes que —suposadament— s’hi van prendre i transformacions posteriors d’aquestes. La més difosa i amb més èxit és la de Ted Perry, un guionista que en va fer una adaptació molt més condemnatoria i contundent —és a dir, més fílmica— per a una pel·lícula ecologista, Home, cap a l’any 1970.

Aprofitant el marc del Blog Action Day d’enguany, dedicat al medi ambient, us deixo un enllaç a la versió que m’agrada més aquí. Si ara no teniu temps de llegir-la us recomano que la guardeu i la llegiu un altre dia, o l’imprimiu, o el que sigui que feu amb els textos llargs que us interessa llegir sencers i en calma. Val la pena.

Comparteix a:

3 respostes a “Noah Sealth pel Blog Action Day”

Interessant això del Blog Action Day i així com el parlament del Cap Seattle. Ja n’havia tingut alguna notícia però fins ara no havia pogut llegir el text complet.
En quan al discurs, s’entén força bé tot i que és una versió descaradament traduïda per una màquina. Una mica lleig per unes paraules tant boniques, no?

moz, hi ha moltes versions. A mi la que m’agrada més és aquesta. L’havia llegit originalment en castellà, però per posar el link he buscat una traducció al català. Estaria bé fer-la bé, tant d’aquesta versió com de totes les altres…

Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *