Categories
Diari de bord

La Comunitat FON

La comunitat FON és una comunitat wifi, o, més concretament, una xarxa d’accés a Internet sense fils. Per formar-ne part cal tenir una connexió ADSL i un dispositiu que et venen —o et regalen— anomenat Fonera. A canvi de compartir el teu accés a Internet amb la resta de la comunitat, pots utilitzar les connexions a Internet compartides per la resta d’usuaris.

FON és una iniciativa del Martin Varsavsky (en endavant, Ell), un controvertit —autodefinit— emprenedor hispano-argentí que s’ha apuntat al boom de la —bombolla?Web 2.0 . Entre altres inversions, Ell té el 10% de meneame.net, i influències en molts altres coneguts blocs, com, per exemple, microsiervos.com.

[imatge extreta d’aquí]


Jo he rebut el meu router ("Fonera") aquesta setmana, totalment gratuït gràcies a una oferta de canalpda.com, i ja el tinc connectat i funcionant. Estan fent un llançament molt bèstia del producte: ara les foneres són regalades. Una inversió que, al meu parer, i si només es basa en la resposta dels usuaris, és massa arriscada. La meva aposta és que si no aconsegueix bons contractes amb els ISPs (proveïdors d’Internet), el movimiento mor. El temps dirà com acabarà tot plegat.

Si ens allistem al Movimiento FON, el que cal tenir ben clar és que tot i anar-ne disfressat, no és cap revolució feta des de baix, des de cadascun dels individus.  El movimiento no té res a veure amb el programari lliure ni amb la llibertat a la xarxa. Els detractors d’Ell l’acusen d’anar molt al benefici empresarial a costa de la bona fe de la comunitat d’internautes. El software de la mateixa Fonera està basat en programari lliure, però obstaculitza volgudament l’accés i el control del dispositiu per part dels seus propietaris usuaris. Els hackers que han aconseguit petar la Fonera han demostrat que si l’empresa que hi ha al darrera de FON vol, pot tenir accés remot a tots els continguts que corren per la nostra xarxa local. Ens en fiem?


Hi ha opinions de tot tipus. Personalment, i tot i tenir a) fe en la honorabilitat de FON i b) la Seva-meva Fonera connectada, crec que, almenys de moment, l’invent no val la pena. Perquè si el que volem és accés a Internet sense cables gratuït, actualment ja hi ha moltes wifis que l’hi tenen (per deixadesa o generositat dels seus propietaris) i sense la necessitat de comprometre la seguretat de les nostres LANs (xarxes d’àrea local).

Tot i així, si voleu una Fonera, teniu connexió ADSL amb router i l’heu de fer servir, aviseu-me i us "invito" a la Seva comunitat.

Per saber-ne més:
"Cautivador de inversores", El País: Els precedents d’Ell abans de la iniciativa FON.
"La penúltima conquista de Varsavsky", El País: Google i Skype inverteixen 18 milions d’euros a FON.
"Hackers, Bugs y FON", Bloc de Martin Varsavsky: Una de les rèpliques/aclariments/venudes de moto que Ell fa de tant en tant en el seu bloc.
"Fonera 2", Bloc de Ricardo Galli: La opinió sobre FON de Ricardo Galli després que Ell comprés el 10% del menéame.
"Censura de FON, y licencias", Bloc de Ricardo Galli: La opinió sobre FON de Ricardo Galli abans que Ell comprés el 10% del menéame.
"La inversión de Martín Varsavsky en Menéame", Bloc de Ricardo Galli: Tot sobre la venta del 10% del menéame.
"GarraFÓN", Bloc de Fuckowski: El controvertit Fuckowski també n’opina.
"Hackeando la Fonera, bandaancha.st"

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.