Categories
Lifehacking

Feeds, RSSs, Atoms i agregadors o les novetats d’una web sense entrar-hi

Sabeu què és un feed o fil? RSS? Atom?
Netvibes? Un agregador o lector de feeds (o fils)?
Us sonen aquestes icones? Les heu vist mai? Les coneixeu?

Si busquem feed al diccionari, entre altres accepcions com ‘donar (de) menjar a’ o alimentar, també hi trobem subministrar, proveïr, servir.

Cada cop més sovint els llocs web incorporen feeds a les seves webs. En aquest context, un feed és un sistema estàndard per proveïr informació de la pàgina sense la necessitat de visitar-la. Generalment la informació que es proporciona en els feeds són novetats, notícies, articles…

Per fer-ho, la web que disposa del sistema dóna l’enllaç a una URL o adreça web on les dades enlloc de ser HTML (el format estàndard de les pàgines web) són en un format anomenat XML. Segons les especificacions com el format XML és formatejat, ens trobem davant d’un sistema RSS, un sistema RDF, un sistema Atom… Aquest enllaç, per fer-lo més visible, gairebé sempre el podem trobar en alguna de les icones de la imatge superior.

Avui el sistema més estàndard és el RSS 2.0. Podeu trobar una definició més tècnica i exacta de tots aquests termes fent clic aquí. O una de millor i més extensa aquí.

Això de què serveix? Com ens en podem aprofitar?

Els feeds són útils quan volem seguir l’evolució d’una pàgina, el bloc d’algú, les notícies d’un portal… Si afegim la web que desitgem al nostre agregador de feeds, a part de recordar l’adreça que ens interessa [quantes vegades hem hagut de buscar una URL perquè no l’hem guardat?], ens indicarà les novetats a la pàgina en qüestió, ens marcarà el que ja hem llegit, ens proporcionarà o bé el contingut actualitzat de la web o bé un resum, un enllaç directe a la pàgina o a la notícia, etcètera.

Captura de pantalla de netvibes.com (agregador on-line de feeds)

D’aquesta manera, i amb un sol cop d’ull, ens posem al dia de tantes pàgines i blocs com vulguem: sense la necessitat d’anar visitant pàgina per pàgina.

Tots els MSN Spaces configurats com a públics, tots els blocs de blogspot.com, la gran majoria de portals de notícies i aquesta mateixa pàgina ja tenen un sistema d’aquests funcionant. Per què no aprofitar-lo?

Personalment no us recomano que us instal·leu un lector de feeds al vostre ordinador. Hi han agregadors on-line: pàgines web on pots registrar-te i afegir tants feeds com desitgis per estar al dia de tots en una sola visita. Jo utilitzo www.netvibes.com Google Reader i no m’ha donat problemes. Podeu trobar més agregadors fent clic aquí.

Comparteix a:

3 respostes a “Feeds, RSSs, Atoms i agregadors o les novetats d’una web sense entrar-hi”

TéLaMà, realment és útil. Per mi ha canviat la concepció d’internet. La informació que vull, personalitzada, i quan vull. Salutacions.

Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *