Categories
General

Ara sí que és l’hora. La volem o no?

Artur Mas fa temps que va pel món ensenyant les cartes. Diu que farà la independència, sí, però també diu que no posarà en risc res: ni l’economia, ni l’estabilitat jurídica ni res. JxSí –o, més ben dit, CDC+ERC–, prudents com han sigut fins ara, han adoptat gran part d’aquestes tesis. I tothom n’ha pres nota.

Ni a la UE, ni a Espanya ni a la comunitat internacional els interessa un nou estat a costa de perdre molt o poc poder a les tramoies que s’han muntat entre ells. I encara menys si això pot suposar desestabilitzar el statu quo en un moment tant fràgil, causat per la inestabilitat econòmica global, la crisi dels refugiats, la desintegració de la UE (GRexit, BRexit, …Nexit), etcètera. Si, com han dit els líders catalans, passi el que passi, aquí no es desestabilitzarà res, per quin motiu han d’afrontar una negociació per solucionar el problema? Cap. Nosaltres mateixos ens hem posat en la pitjor posició per negociar res amb ningú. I la democràcia? Ja hem vist el que ha passat amb la democràcia i el referèndum que han orquestrat els grecs. Tot i que decidir amb una votació si deus o no diners a un creditor és una estupidesa; allí, a grècia, és on la civilitzada Europa de les socialdemocràcies s’ha anat a eixugar el cul. Europa no té ideals, només interessos.

Però hi ha qui diu que tots aquests no són els qui manen de veritat, sinó que avui en dia són els mercats. Doncs aquests també n’han pres nota. Però ni s’han immutat. Ni el preu del deute del regne ni el les accions de les empreses espanyoles han reaccionat a cap successiva elecció al Parlament, ni al 27S, ni a cap diada, manifestació o declaració de sobirania. Simplement, atès que els catalans no estem disposats a sacrificar res i que a l’altra part no els interessa entrar en cap negociació, consideren que aquesta no es produirà i no hi haurà cap independència. Els mercats ja fa temps que han votat.

Per cert, nosaltres, els independentistes, també n’hem pres nota. I hem decidit que la millor manera d’independitzar-nos és amb 62 diputats convençuts que ho podem fer sense sacrificar res i 10 disposats a cremar-ho tot encara que no faci falta. Aquesta és la proporció que ens hem donat.

Si JxSí doblega la CUP, ja podem intuir el resultat: molta crispació entre unionistes i independentistes (és a dir: molts vots pels més radicals de cada extrem) i un procés enquistat perquè uns no volen negociar res i els altres prefereixen no desestabilitzar res. Però, mentrestant, naturalment, algú haurà de gestionar l’autonomia, no? I resultarà ser Artur Mas. I potser d’aquí un temps ERC. I/o CDC. I/o ERC. I anar fent. No està malament. I el procés que mai s’acaba. Però que ja ens va bé: almenys tindrem dignitat. Peixalcovisme Extreme Edition I, II, III…

Però si la CUP no es deixa doblegar per JxSí, i compleix allò que va prometre reiteradament a les eleccions, el procés haurà d’adquirir un nou líder. I, amb ell, un nou caràcter. Potser, amb sort, una nova estratègia. A molts no els agradarà, perquè volen l’estabilitat abans que la independència. No tothom veu les coses de la mateixa manera. I això no va de doblegar les voluntats dels que no pensen igual, sinó d’entendre els seus motius i pactar una actuació conjunta.

Si veiem aquest repte com una oportunitat, el pacte amb la CUP cal aprofitar-lo per despistar l’adversari. Començar a amagar les cartes. Començar a arriscar. Començar a ser valents.

Hem d’estar disposats a posar la mà al foc. Almenys, haurem de fer la temptativa. El que compta és que l’adversari cregui que estàs disposat a cremar-te-la. I que no s’enganyin, perquè –s’ho creguin o no–, aquí cada dia som més els que estem disposats a cremar-nos el braç sencer. Amb una sanitat digna, les unitats de cremats no seran com les d’ara.

 

Una resposta a “Ara sí que és l’hora. La volem o no?”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.