Categories
Vigilant el camp de sègol

Què podem fer pel país?

Llegeixo això a l’entrevista a Jordi Pujol publicada ahir a l’AVUI (el primer —i únic— diari català amb versió on-line digna). La resta de l’entrevista està bé llegir-la, però no s’allunya de ser propaganda pro-convergència vagament dissimulada.

[…] Això mereix un discurs molt més llarg, però n’hi posaré alguns exemples. Dos, concretament. El primer: és de bon to recórrer en un discurs, un article o una conferència, a la cèlebre cita de Kennedy: "Americans, no penseu en el que Amèrica pot fer per vosaltres, sinó en el que vosaltres podeu fer per Amèrica". Dius això i quedes la mar de bé. ¿Però hi ha al món polític, intel·lectual, pedagògic, mediàtic, social, de casa nostra una acció sostinguda perquè molts catalans ho incorporin a la seva manera de viure, de sentir i de pensar? No. El segon exemple va molt lligat a la frase d’en Kennedy. És el tema de drets i deures. La gent ha de saber —hem de saber— que no hi ha deures sense drets i que no hi ha drets sense deures. Ja fa temps —de fet, fa molt de temps— que hi ha un desequilibri molt fort a favor dels drets i un rebuig dels deures. És cert que això és degut en part al fet que hi va haver un temps molt llarg i molt acusat d’imposició de deures i de pocs drets. Però d’això ja fa temps i l’actitud actual, de molt fort desequilibri a favor dels drets i en detriment dels deures, és perniciosa socialment —no respon a la necessitat de la societat— i humanament perquè porta a la irresponsabilitat personal. Fins i tot a la falta de qualitat personal. […]

Ho diu perquè li interessa dir-ho. Però… hi esteu d’acord?

Trobeu que aniria bé preocupar-nos més pel país? I si ho féssim… ens seria difícil saber com, què fer i on acudir? Caldria disfressar-se de pelut? Existeix l’acció sostinguda de la que ell Ell parla? Creieu que ara hi ha més o menys catalanisme que en èpoques anteriors? Sabeu perquè?

I més en general… què és la cultura d’aquest país? Les tradicions i ja està? Què més tenim?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.